Segíthetünk?

+36 30 600 1017

Nyitvatartás:H-P: 08:00-17:00, Sz: 09:00-12:00

Elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata

A környezetünkben lévő anyagok eredeti állapotukban villamos szempontból semlegesek, térfogatukban a pozitív és a negatív töltéshordozók egyenletesen helyezkednek el. Ha különféle kölcsönhatások (leggyakrabban súrlódás) hatására a töltéshordozók egyenletes eloszlása megszűnik, akkor elektrosztatikus feltöltődésről beszélünk. Vezető és szigetelő test egyaránt feltöltődhet, azonban vezetők esetén csak akkor beszélünk elektrosztatikus feltöltődésről, ha a test feszültség forráshoz vagy földeléshez nincs csatlakoztatva.

  

Két test között az elektrosztatikus feltöltődésből eredő potenciálkülönbség kis távolgágokon elektromos kisülés formájában egyenlítődik ki. A gyakran több ezer volton történő, rövid ideig tartó jelenségnek sok nem kívánatos hatása van. Emberi testet érve az elektromos áthúzás nagyon kellemetlen szúró érzéssel jár, a másodlagos hatásából (ijedség, hirtelen mozdulat) eredő baleseti kockázattal számolni kell. A nagy energiájú elektromos kisülések a gyenge áramú informatikai eszközeinket (nyomtatott áramkörök, tranzisztorok, kondenzátorok stb.) károsíthatják, termeléskiesést, vagy selejt terméket okozva. Nagyobb baj, ha a gyújtóképes elektrosztatikus kisülés tűz-, vagy robbanásveszélyes közeg jelenlétében megy végbe, annak gyulladását okozva. A hatályos OTSZ előírja, hogy azokon a területeken, szabadtereken, robbanásveszélyes zónákban, ahol robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagokat állítanak elő, dolgoznak fel, használnak, tárolnak vagy forgalomba hoznak, és az elektrosztatikus feltöltődés tüzet vagy robbanást okozhat, elektrosztatikus feltöltődés elleni védelmet kell biztosítani. A technológiai helyek elektrosztatikus feltöltődésből adódó kockázatait arra jogosult személy felülvizsgálattal állapítja meg. 

  

A felülvizsgálat elvégzésére az OTSZ kötelez:

      üzembe helyezés előtt

      átalakítás, bővítés után

      tűzesetet követően

      technológia változása után

      legalább 3 évente, ha gyártó, telepítő a műszaki leírásban vagy a telepítési technológiai dokumentációban nem rendelkezik ennél rövidebb időtartamról.              

           

   

Vállaljuk a hatályos jogszabályi és szabványi környezetnek megfelelő elektrosztatikus feltöltődés és kisülés elleni védelem tűzvédelmi felülvizsgálatát, ez alapján a minősítő okirat elkészítését, amely tartalmazza:

      a felhasznált szabványokat, tanúsítványokat, előírásokat, műszaki irányelveket,

      a mérési körülményeket és a mérőeszközök adatait,

      a mért eredményeket,

      a mérési eredmények és az elektrosztatikai kockázat kiértékelését,

      minősítő véleményt - indokolással - a vizsgálat tárgyának megfelelőségéről,

      a hiányosságok felsorolását, ezek kijavítására szükséges intézkedéseket és

      az ellenőrzést végző személy nevét, aláírását, szakképzettségét, szakértői bizonyítványának számát, a szervezet székhelyét és a cégszerű aláírást.

           

  

Amennyiben a vizsgált helyen hiányosságok vagy jogszabályi nemmegfelelőségek állnak fenn, vállaljuk azok javítására szolgáló gépészeti, épületgépészeti és villamos jellegű tervezési és kivitelezési feladatokat. 

    

Cégünk megfelelő jogosultságokkal rendelkezik a tűzvédelmi és munkavédelmi feladatok tejeskörű ellátására, azonban elsősorban a robbanásvédelemre, mint speciális tudást igénylő területekre szakosodott. Amennyiben vannak robbanásvédelemmel kapcsolatos feladataid, a legjobb helyen jársz, fordulj hozzánk bizalommal!