Segíthetünk?

+36 30 600 1017

Nyitvatartás:H-P: 08:00-17:00, Sz: 09:00-12:00

Zónaszámítás

A robbanásbiztonság-technikai zónaszámítás és zónatérkép készítés a legfontosabb dokumentum egy robbanásveszélyes technológiát működtető vállalkozásnál.

Ez a dokumentum mindennek az alapja, ez határozza meg, hogy a technológiai folyamatok során a robbanásveszélyes anyagok milyen veszélyt okoznak egy adott térfogaton belül. Végső soron ez a biztosítéka annak, hogy a technológiák működtetése a szabályok betartása mellett biztonságos lesz, és ez dönti el, hogy a beruházás és a hosszú távú üzemeltetés mennyibe fog kerülni.

Robbanásbiztonság-technikai zónaszámítás és zónatérkép készítés egy nehéz és időigényes feladat.

 

Mikor kell elkészíteni? A technológiai tervek és a felhasznált robbanásveszélyes anyagok fajtája alapján közvetlenül a technológiai tervezést követően kell elkészíteni.

Mi a jelentősége? A zónaszámítás eredménye, a térkép, valamint a technológiai tervek figyelembe vételével kell elkészíteni a kiviteli terveket. Megjegyeznénk, hogy a kiviteli terveket készítő összes szaktervezőnek a robbanásveszélyes térfogaton belül többletfeladata van, így azért, hogy ezzel tisztába legyenek egyéb tervezői jogosultságaikon túl "robbanásbiztos berendezés tervezése, karbantartóinak és javítóinak műszaki vezetője" néven nyílvántartott tevékenységi jogosultsággal is rendelkezniük kell.

Ki készítheti el? A robbanásveszélyes anyagokat tartalmazó technológiák a munkavédelmi és a tűzvédelmi törvény értelmezése alapján veszélyes technológiáknak minősülnek, így a dokumentum elkészítéséhez robbanásbiztos tervezői jogosultságon túl szakirányú végzettség, szakirányú munkavédelmi szakértői jogosultság és legalább középfokú tűzvédelmi végzettség is szükséges. Szerződéskötés előtt a kompetenciákról mindenképpen érdemes tájékozódni.

 

Rendkívül fontos, hogy ez az alapdokumentum, melyre később a kiviteli tervezés is épül, hozzáértő, tapasztalt, gyakorlati szakember szellemi terméke legyen, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy ami kezdetben olcsóbb a végére az lesz a drágább! 

Keress bennünket bátran, biztos lehetsz abban, hogy neked is tudunk segíteni!