Segíthetünk?

+36 30 600 1017

Nyitvatartás:H-P: 08:00-17:00, Sz: 09:00-12:00

Robbanásvédelmi dokumentációk

A robbanásvédelmi dokumentáció kindulópontja a zónaszámítás és a zónatérkép, melyet ki kell egészíteni többek között gyújtóforrás elemzéssel (kockázatértékelés), a robbanásvédelem személyi, tárgyi és dokumentációs feltételeivel, valamint minden olyan lényeges előírás bemutatásával, mely releváns az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elérése érdekében.

Abban az esetben, ha egy vállalkozásnál számos, jól elkülöníthető technológiai helyen van robbanásveszély, úgy javasolt a robbanásvédelmi dokumentációkat is ennek megfelelően, külön-külön elkészíteni, egyrészt azért, mert a dokumentumok méretüknél fogva könnyebben kezelhetők, másrészt azért, mert  módosítás esetén csak az adott technológiai részt kell átdolgozni és nem az egészet.

 

Mikor kell elkészíteni? A robbanásvédelmi dokumentációt a 3/2003.(III.11.) FMM-ESzCsM rendelet alapján az első üzembe helyezési eljárás előtt, a megépült technológia alapján kell elkészíteni. A dokumentáció alapját képező zónaszámítás és zónatérkép megfelelőségét a helyszínen ellenőrizni kell, mivel az esetek többségében a megépült technológia - ha csak kis mértékben is - eltér a kiviteli tervektől.

Mi a jelentősége? A robbanásvédelmi dokumentáció az adott vállalkozás robbanásmegelőzési alapdokumentuma, melyet kötelező elkészíteni az 1993. évi XCIII. Munkavédelmi törvény végrehajtási rendelete alapján (3/2003.(III.11) FMM-ESzCsM rendelet). Felül kell vizsgálni bármilyen technológiai módosítás előtt, de legalább 3 évenként, egyrészt mert kockázatértékelést is tartalmaz, másrészt az 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet 277. § (5) bekezdése is így rendelkezik.

Ki készítheti el? A robbanásbiztonság-technikai zónaszámítás személyi kompetenciáin túlmenően a robbanásvédelmi dokumentáció elkészítésébe be kell vonni a vállalkozás foglalkozás egészségügyi tevékenységét végző felelős szakembert is.

 

Abban az esetben is készséggel állunk a rendelkezésedre, ha nem készül vagy nem cégünk készítette a zónaszámítást, esetleg a kivitelezés már folyamatban van, vagy éppen el is készült.

Keress bennünket bizalommal!