Segíthetünk?

+36 30 600 1017

Nyitvatartás:H-P: 08:00-17:00, Sz: 09:00-12:00

Robbanásvédelmi felülvizsgálatok

 

 

A robbanásveszélyes zónákon belül lévő villamos és nem villamos berendezésekkel kapcsolatban számos felülvizsgálatot kell végezni.

 

 

Ezek az alábbiak:

          Kábelszigetelés,

          RLC,

          Érintésvédelem,

          Villámvédelem,

          Kisfeszültségű berendezések tűzvédelmi felülvizsgálata,

          Elektrosztatikus feltöltődés és kisülés elleni védelem felülvizsgálata,

          Robbanásbiztos villamos berendezés szabványossági felülvizsgálata,

          Munkavédelmi üzembe helyezés.

 

Gyakran előforduló hiba a robbanásveszéllyel érintett területeteken a munkavédelmi üzembe helyezési eljárás elvégzésének hiánya, annak ellenére, hogy a 3/2003 (III.11) FMM-ESzCsM rendelet ezt egyértelműen előírja:

" (8) Robbanóképes légtérben az első alkalommal használatba vételre kerülő munkaeszköz alkalmazási feltételeit robbanásvédelmi szempontból vizsgálni kell, és a kockázatok elkerülése érdekében valamennyi szükséges intézkedést meg kell tenni. A robbanásvédelmi vizsgálat munkabiztonsági szaktevékenységnek minősül azzal, hogy a vizsgálatban legalább középfokú tűzvédelmi szakképesítésű személy részvétele szükséges. E feladat teljesíthető az MVT. 21.§-ában meghatározott üzembe helyezési eljárás során is."

 

A rendelet szerint minden robbanásveszélyes térfogaton belül elhelyezett munkaeszközt munkavédelmi szempontból üzembe kell helyezni. Mivel ezek a munkaeszközök veszélyes munkaeszközöknek minősülnek, ezért azok időszakos felülvizsgálatáról is gondoskodni kell. A veszélyes munkaeszközökből álló technológia veszélyes technológiának minősül, így a technológiát is munkavédelmi üzembe helyezési eljárás alá kell vonni és az ismételt felülvizsgálatokat is el kell végezni. Ennek személyi feltételeit a Munkavédelmi törvény és annak a fentiekben megadott végrehajtási rendelete szabályozza.

A fentiekben felsorolt felülvizsgálatok elvégzéséhez szükséges egyrészről szakmai előképzettség, másrészről felülvizsgálati jogosultság, azonban mindegyik felülvizsgálat esetében szükséges, hogy a feladat elvégzésében közreműködő csoport legalább egy tagja rendelkezzen " robbanásbiztos berendezés kezelője" néven nyílvántartott szakképesítéssel.

A felülvizsgálatok fontosak, hiszen alapvetően ezek szavatolják a biztonságot és a zavartalan üzemeltetést. A legtöbb vizsgálatot, a jogszabályok és a szabványok előírásai alapján, bizonyos időszakonként meg kell ismételni.

A felülvizsgálatok követésében nagy segítséget jelenthet egy jól működő rendszer kialakítása.

 

Vállaljuk papír és digitális alapú nyilvántartó rendszerek kialakítását!

Ne áldozz feleslegesen időt és energiát ennek létrehozására, bízz egy már bevált módszerben, mely garantáltan neked is segíteni fog!